reede, 9. jaanuar 2015

"Mustametsa tort" ja kõik head asjad on kihilised

Viimati olen lained löönud Schwarzwälder Kirschtorte´ga mille ma "Mustametsa tordiks" eestistanud olen. See on suur ime, et külla minnes sõbrad mult "Mustametsat" tellivad ja nii mõnigi retsepti üles tähendab. Ime on see sellepärast, et mind ei ole õnnistatud vähimagi küpsetamisande ega -kirega. Või äkki polegi asi nii palju andes, vaid minu kannatamatuses, millel pole mahti ei mõõta ega kaaluda?

"Mustametsa tort" kolis meiega kaasa Šveitsist, kui mu mehe ja poja lemmik kook. Ta maitseb tõesti hea ja ometi pole tema valmistamiseks vaja ei kondiitri annet ega kannatlikkust nõudvat retsepti. Kogu saladus on kihtides. Kihid, kihid, kihid teevad selle lihtsa koogi nii vastupandamatuks.
,
Seekord ei küpseta me "Mustametsat" vaid hoopis lasteraamatu pilte. (Ära muretse, Mustametsa retsepti leiad postituse lõpus). Nagu hea koogiga on ka siin kogu saladus kihtides. Uskumatu, aga nii see on.

Püüdsin enam-vähem jäädvustada oma maalimise kihid. Alustan valmis maalist ja hakkan teda siis kiht kihilt lahti riietama.
Raamatu viimane pilt. Augustiöö ja kuupaiste:
Kollane kiht, üks kiht enne lõpptulemust, annab sooja suveöö tunnet:

Esimene kiht, ehk alusmaal, mis tegelikult kuni lõpuni kumama jääb:
Nagu näed, on kihiline palju parem kui kihitu.

Schwarzwälder tort Kamille moodi:

Kuigi olen püüdnud leida poebiskviidile ökomat ja gluteenivaba alternatiivi, siis külla võtan ikka tordi poes müüdavast pruunist biskviidist. Kodused saavad osa mu gluteeni- ja suhkruvabadest katsetustest. 
Ostan biskviidi Rimist. Ta on kandiline, pruun, tal on kolm kihti ja ta on eesti toode (Äkki on "Hagar", aga pead ei anna.)

Koostis:

  • 3 kihti pruuni biskviiti
  • 2 suurt pakki vahukoort
  • tumedat šokolaadi, et teha peale laaste
  • immutamiseks kas piima, kohvi või kakaod - just seda, mis parasjagu kodus on.
  • ja kui tort läheb täiskasvanutele, siis veidi kirsilikööri või muud napsu

Valmistamine:

  • Pane alumine biskviidikiht alusele. Immuta seda natuke magusa kakaoga, millele on lisatud napsu (laste tordil jäta naps välja). Ära üle ujuta.
  • Vahusta vahukoor (mina ei lisa ei suhkrut ega vaniliini). Sura suur hulk paksu vahukoort biskviidile, lausa nõrkemiseni. 
  • Järgmise kahe kihiga tee sama.
  • Viimasele kihile lisa peale vahukoort veel tumeda šolokaadi laastud.
Trikk koogi juures on meeletu vahukoore kogus!


Kõik head asjad on kihilised: nii Mustametsa tort kui kihiti läbitöötatud illustratsioonid.

Rohkem kihilisi maale: www.kamille.ee






1 kommentaar:

  1. Meie lapsel oli vaja kokandustunni raames teha tüdruktetiimiga torti. Tingimuseks oli, et ei tohi olla väga raske teha ja küpsetamist ka ei tohtinud olla. Pakkusin siis teha eelpoolkirjeldatud Mustametsa torti. Kõigepealt tuli tordi idee tiimikaaslastele "maha müüa". Otsisime isegi internetist tordi päritolu kohta infot. Mina veel toonitasin tütrele, et idee tutvustamisel ära unusta sinna juurde "lugu" rääkida. Idee läkski käiku. Põhjadeks ostsime mingeid saksa päritolu põhjasid, mis said Selverist ostetud (kuna Hagari omasid ei olnud ei seal, ega Prismas). Vahele vahukoor ja kirsikompott. Pildi pealt nägin, et ka tordi peale oli marju ja shokolaadi ohtralt puistatud. Mina seda söönud ei ole aga lapsed jäid väga rahule ( ja õpetaja ka).

    VastaKustuta

Mis Sina sellest arvad?