teisipäev, 20. mai 2014

Milleks selline raamat



Käsikiri: Epp Petrone 

Illustratsioonid: Kamille Saabre (Zingg) 

Ruudukujuline 195x195 mm raamat, mille maht on 32 lk. Teos koosneb 16 täisleheküljelisest illustratsioonist, esi- ja tagakaane siselehest ning kaantest. Raamat on läbivalt värviline. Mõeldud eelkooliealistele lastele lugemiseks-vaatamiseks koos vanemaga või algklassiealisele lapsele esimeseks iseseisvaks lugemiseks. 

Epp Petrone kirjutatud minimalistlik ja poeetiline tekst kannab endas tänu, lähedust ja peresiseseid emotsionaalseid väärtusi. Lühikese teksti avavad detailselt läbi maalitud ning emotsionaalselt rikkalikud illustratsioon-maalid, võttes sedasi endale raamatus kandva rolli. 

Raamatut läbib vanema ja lapse vahelise sideme emotsioon, mis rullub lahti suvisesel paadiretkel mööda jõge. Kuigi tekst ei anna ettekujutust situatsioonidest, tegevusest ega ka toimumiskohast, jääb illustraatorile ülesanne visualiseerida tekstis olematu ning muuta emotsioone kirjeldav tekst mõistetavaks ja tegevust väljendavaks pildiks. 

Peategelased laps ja vanem on maalitud nii, et nende sugu pole arusaadav. Nii saab samastuda raamatu tegelastega nii ema, isa, poeg kui tütar. 

Illustratsioonid kannavad vaatajat ühelt lehelt teisele nii, et lugejal saab selgeks, et kogu tegevus toimub paadiga jõel sõites. Kuigi illustratsioonid annavad edasi tegevust, on nende kandvaks jõuks värv ja emotsioon. Pildid on jõulised, maalilised ja värvirikkad, haarates lugeja enda sisse. Nii nagu voolab jõgi, nii liiguvad ka illustratsioonid ühelt lehelt teisele, saades alguse ühel lehepaaril ja minnes sujuvalt, katkemata, üle järgmisele.

 Voogamine aga ei läbi tervet raamatut. See on katkestatud siin-seal “üksikute” lehekülgedega ning samuti on sisse toodud detailirikas ääreriba, mis tekstiga haakudes annab lapsele võimaluse süveneda detailirohkete putukate, lindude ning muuga, mis tekstiga seondub.

Raamat eristub lasteraamatulettidel olevast just oma emotsioone kandva poeetilise teksti ja realistlike, kuid samas ekspressiivsete illustratsioon-maalidega, mis koos tekstiga kannavad igavikulisi väärtusi, tänu, austust ja armastust.

Raamat kõnetab mõlemat, nii last kui vanemat, tuues vanemani ammu läbielatud emotsioonid lapsepõlvest ning lapseni tähtsa koos vanemaga tegemise-olemise rõõmu. 


2 kommentaari:

  1. "Ruudukujuline 195x195 cm raamat /---/" <-- vist ikka millimeetreid olete mõelnud. Kahemeetrine raamat oleks muidugi igati vinge, eriti avatuna - saaks toas vaheseinana kasutada näiteks ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh. Kuigi jah, suurelt oleks veelgi vingem!

      Kustuta

Mis Sina sellest arvad?